“Mijn ouders hebben de transitie gemaakt van de intensieve veehouderij naar zorg, camping en boerderijterras”
← Terug

“Mijn ouders hebben de transitie gemaakt van de intensieve veehouderij naar zorg, camping en boerderijterras”

De Hardel Hoeve in Baarle-Nassau was ooit een gemengd bedrijf met varkens, koeien en kippen. Een echt familiebedrijf. Zorgondernemer Joyce Hendriks behoort tot de vierde generatie en zag de kans om op de boerderij haar passie voor werken met mensen met een hulpvraag te combineren met haar droom. Samen met haar ouders startte ze een zorgboerderij: “Mijn ouders hebben de transitie gemaakt van de intensieve veehouderij naar zorg, camping en boerderijterras,” zegt Joyce in de laatste aflevering van de documentaireserie Groene Zorg.

“Vroeger was het mijn droom om de varkenshouderij over te nemen, maar mijn vader adviseerde me eerst maar een vak te leren, omdat het perspectief in de varkenshouderij niet fantastisch is. Zo ben ik de zorg ingerold. En ik was vanaf het eerste moment helemaal verkocht!”

Transitie

Joyce vertelt in de documentaire dat haar ouders voor haar een belangrijke plaats innemen. “Ik ben geïnspireerd door wie ze zijn en wat ze doen. Ze hadden flink geïnvesteerd in de varkenshouderij, in luchtwassers en een groen label systeem bijvoorbeeld. Vervolgens veranderde de wet- en regelgeving zo snel. Zij hebben echt de transitie gemaakt van de intensieve veehouderij – de varkenshouderij – naar zorg, camping en nu ook het boerderijterras.”

Bewezen methodieken

Op de zorgboerderij komen kinderen en jongvolwassenen met uiteenlopende hulpvragen. Spelenderwijs ontdekken ze samen met het team opgeleide professionals hun uitdagingen en kracht. Met oog voor de groepsdynamica, wordt goed gekeken naar de individuele mogelijkheden en behoeften, als het gaat om opgroeien en leven met een verstandelijke beperking en/of autisme. Dat gebeurt met verschillende bewezen methodieken en specialisaties, zoals Brainblocks, Vaktraining Interventie met het Paard (VIP), ervaringsgericht werken, PMT, STW, Autismespecialist en prikkelverwerking. Daarbij is de Hardel Hoeve met de verschillende onderdelen en werkzaamheden een mooie afspiegeling van de maatschappij.

Perspectief, dromen en ambities

Er is bij de Hardel Hoeve ruimte voor stages speciaal onderwijs, dagbesteding, vrijetijdsbesteding en logeeropvang. “We kijken vooral naar kansen en mogelijkheden,” vertelt Joyce. “We vinden het heel belangrijk dat jongeren zelf een grote rol hebben. We zijn veel met ze in gesprek, zodat we samen heel bewust met kijken naar hun zelfbeeld en ook naar hun perspectief, hun dromen en hun ambities. Dat proberen we weer terug te brengen naar: Waar sta je nu? Wat heb je nodig? Wie heb je nodig? En wat kunnen wij daaraan bijdragen?”

Over de serie

In de serie Groene Zorg volgt regisseur Bob Entrop het wel en wee op vijf unieke zorgondernemingen met heel verschillende cliënten. De serie is gemaakt in opdracht van SZZ. Omroep ONS zendt de afleveringen uit, de laatste aflevering over de Hardel Hoeve op zondag 5 mei om 12.00 uur. In de andere afleveringen kwamen ook De Liesvelden in Beek en Donk, De Klimop in Etten-Leur, De Maashof in Maasbommel en Van Loon’s Hoekske in Kaatsheuvel aan bod. Omroep ONS is kosteloos te bekijken via alle tv-aanbieders. Na uitzending zijn de afleveringen terug te bekijken via Youtube.