Ervaringen van cliënten

Hieronder vindt u verhalen en foto’s van cliënten van aangesloten zorgboerderijen

Daphne

Daphne gaat al sinds april 2021 naar d’n Hoef.

Ze wilde graag bereiken dat ze niet de hele dag thuis zat, want anders raakt ze eraan gewend en was het nog moeilijker om weer naar school te gaan. “Uiteindelijk toen ik een poosje langer op d’n Hoef zat, wilde ik bereiken dat ik zo snel mogelijk naar school kon en hier moest ik verschillende dingen voor leren, bijv. structuur, onderwijstaken, ontspanning, grenzen en gevoelens aangeven”.

Daphne vindt het fijn dat ze bij D’n Hoef veel buiten zijn, want ze is een buitenmens. “Ik vind het fijn om naar het speelbos te gaan om te ravotten, of als ik het even nodig heb knuffelen met de dieren om tot rust te komen”.

Sinds ze naar D’n Hoef gaat merkt ze dat het thuis beter gaat en dat ze er beter mee om kan gaan wanneer er thuis iets lastig is.
Ze kan nu veel beter uitleggen wat er in haar hoofd omgaat. “ik heb geleerd dat ik dat beter kan doen dan boos worden, want anders komt er ruzie en dan heb ik daarna heel veel spijt en hoofdpijn”.

Wat Daphne het leukst vindt is het spelen in het Speelbos op de donderdagmiddag. “We hadden daar een leuk spel bij bedacht. We hebben ook regels afgesproken. Dit zal ik nooit meer vergeten, want het spelen met de anderen is erg leuk”.
“De meeste kinderen zijn wel leuk om mee te spelen! De mensen die er werken vind ik heel fijn en leuk, want ze helpen je en ze kunnen er ook goed mee omgaan als iets lastig voor me is”.

Anne-Lieke

Anne-Lieke komt ongeveer al vier maanden op D’n Hoef.

Ze wilde graag leren om met nieuwe mensen om te gaan. Ze vindt het leuk om spelletjes  te spelen en te tekenen, maar ook dat ze alles kan vertellen aan de begeleiding.

De leukste gebeurtenis tot nu toe vond ze Ranja pong. Deze activiteit hebben we daarom meerdere keren gedaan.  Naast Ranja pong vond ze de dag dat ze met één andere groepsgenoot was ook heel fijn. Ze hebben een lange wandeling gemaakt en daarna mochten ze zelf kiezen wat ze nog wilden doen. Ze zijn gaan tekenen.

Anne-Lieke geeft aan dat ze het soms fijn vindt op de zorgboerderij maar soms ook minder fijn vindt. Dit ligt aan haar stemming en of ze vermoeid is.

Roel

Roel is 41 jaar en komt al 4,5 jaar op zorgboerderij Van Loon’s Hoekske.

Hij wilde graag leren om zich te houden aan afspraken, op tijd zijn, bezig blijven, met conflicten leren omgaan en rustig te blijven.

Hij vindt de landelijkheid, natuur en de dieren fijn op de zorgboerderij.

Sinds hij naar Van Loon’s Hoekske gaat lukt het hem beter om rustig te blijven in verschillende situaties, klusjes te doen in en om huis en bezoek te ontvangen.

Hij heeft geleerd om om te gaan met routine en collega’s. Hij pakt wat makkelijker klusjes op en zijn dag-/nachtritme is sterk verbeterd.

Wat hem het meest is bijgebleven is de geboorte van verschillende dieren.

De zorgboerderij is een plek waar hij tot rust kan komen en dat heeft de rest van zijn leven beïnvloed. Het is een positieve omgeving die hij iedereen aanraadt die met wat psychische problemen rond loopt.

De genoemde naam van de cliënt is fictief.

Nick

Dit is Nick, hij is 38 jaar en komt al 3,5 jaar op zorgboerderij Van Loon’s Hoekske.

Hij wil graag bezig zijn zodat hij zich thuis niet gaat zitten vervelen en hij wil leren omgaan met zijn uitbarstingen.

Hij vindt het werk op de zorgboerderij fijn, dat hij wat dingen leert en de koeien.

Doordat hij naar de zorgboerderij gaat vindt hij het wat makkelijker om zijn huishouden zelf te doen.

Hij heeft veel dingen geleerd, zoals:

  • hout klieven
  • over een klein hekje klimmen (dat durfde hij namelijk niet want hij was bang om te vallen)
  • met collega’s omgaan
  • geduld bewaren

De meest plezierige gebeurtenis die hem is bijgebleven is samen met de stagiaire hapjes klaarmaken voor de nieuwjaarsbijeenkomst.

Van Loon’s Hoekske betekent voor hem een rustige plek waar niets moet en alles kan. Soms kun je lekker doorwerken en soms gaat hij koeien aaien.

Hij vindt het daar leuk en hoopt nog lang te kunnen werken.

Jan

Jan komt al 5,5 jaar op Zorgboerderij Van Loon’s Hoekske en is 63 jaar.

Het ging hem vooral om een zinvolle dagbesteding, want heel de dag alleen thuiszitten zonder iets te kunnen betekenen, op wat voor gebied dan ook, zag hij totaal niet zitten en hij voelde zich nog te jong en capabel genoeg om nog werkzaamheden, op welk gebied dan ook, te verrichten. Daarnaast vindt hij het contact met de boer en boerin en zijn mede-hulpboeren fijn. Het lekker bezig zijn met de dieren en alle andere voorkomende werkzaamheden doet hij met veel genoegen en plezier.

Hij vindt het prettig dat hij een vast patroon en ritme in zijn leven heeft, op tijd naar bed en ’s ochtends op tijd weer opstaan.

Hij heeft veel geleerd over de verzorging van het vee en alle overige werkzaamheden die een melkveehouderij met zich meebrengt.

De zorgboerderij betekent heel veel voor hem. Een zinvolle invulling van de dag, vast ritme, contact met leiding en collega’s en in de zomermaanden de campinggasten (het liefst internationaal want hij spreekt Nederlands, Engels, Duits, Frans en een beetje Spaans).